You are currently viewing Egyéni vállalkozás indítása

Egyéni vállalkozás indítása

Úgy döntött, hogy a maga ura lesz a munkájában és megvalósítja saját elképzeléseit? Mutatjuk, mit érdemes tudni az egyéni vállalkozás indításával kapcsolatban!

A saját vállalkozás csupa izgalmas lehetőség, ugyanakkor a kezdeti időszakban rengeteg döntést kell meghozni. Az első mindjárt a vállalkozási forma kiválasztása. Bár a céges működésnek is megvannak a maga előnyei, melyeket hosszú távon érdemes lehet fontolóra venni, kezdőként általában az egyéni vállalkozás éri meg. Ez éveken át képes kiszolgálni az alapvető igényeket, később pedig bármikor szintet lehet lépni, de nézzük, mit nyerhet vele az indulásnál!

Más vállalkozási formákkal szemben ebben az esetben nincs szükség törzstőkére, néhány járulékos költséget leszámítva díjmentes a vállalkozás indítása, és a fenntartás sem nem igényel komolyabb ráfordítást. Minden döntés az Öné, nem szükséges alkalmazottat foglalkoztatnia, és ha úgy alakul, szüneteltetheti a tevékenységét. Szintén az egyéni vállalkozás mellett szól az egyszerűsített adminisztráció, ami jelentősen megkönnyíti az indulást.

Mindezek után már csak az a kérdés, hogy ki lehet egyéni vállalkozó. A magyar, EU-s vagy EGT tagországi állampolgárság, illetve letelepedési engedély, és a 18. életév betöltése alapvető, csakúgy, mint a cselekvőképesség és a büntetlen előélet. Ha ezek rendben vannak, és még nincs egyéni vállalkozói jogviszonya, továbbá nem korlátlanul felelős tagja egyéni cégnek vagy egyéb gazdasági társaságnak, megfelel a feltételeknek.

De hogyan is néz ki az egyéni vállalkozás indítása? Az alábbiakban ezt fogjuk bemutatni, hogy tisztában legyen vele, mire számíthat.

Egyéni vállalkozás indítása

Ügyfélkapu és Webes Ügysegéd

Bár választhatja a személyes ügyintézést, ha van Ügyfélkapu fiókja, mindent online, egyszerűen és kényelmesen intézhet. A regisztrációnak magánszemélyként is megvannak a maga előnyei, de vállalkozóként még inkább megkönnyíti az életét. Sok esetben megkerülheti a személyes ügyintézést, a hivatalos levelek kezelése és az adóbevallással kapcsolatos teendő is pár kattintás. Ha tehát még nem regisztrált, kezdje itt: https://ugyfelkapu.gov.hu/regisztracio

A vállalkozás elindításában a Webes Ügysegéd adja majd az ügyintézési felületet, és jó, ha tudja, hogy később is itt módosíthatja majd az adatokat. Csak nyissa meg a weboldalt, kattintson az „Egyéni vállalkozás” pontra és töltse fel a kért adatokat a rendszerbe:
https://www.nyilvantarto.hu/ugyseged/

Székhely

A székhely lényegében a vállalkozás hivatalos címe, itt van kihelyezve a cégtábla, ide érkeznek a küldemények és a hatósági ellenőrzésekre is itt lehet számítani. Fontos tudni, hogy az egyéni vállalkozás székhelye akár a lakóhelye is lehet, mégsem célszerű ilyen módon összekötni a magánéletet és a munkát. Ha irodára nincs szüksége, székhelyszolgáltatás jelenthet megoldást, hisz költséghatékony, rugalmas és még az adminisztrációs terheket is segít csökkenteni.

Tevékenységi kör

A következő lépésben döntenie kell az üzleti tevékenységről. Böngéssze át alaposan a TEÁOR számok listáját, ebben minden választható tevékenységet megtalál, méghozzá kategorizálva, így könnyű dolga lesz. Szükség lesz egy főtevékenységre, ez az, ami a munkaidő jelentős részét kiteszi, ezen felül választhat melléktevékenységeket is.

A listát a későbbiekben bármikor bővítheti, vagyis pusztán a lehetőség miatt nem érdemes többet bejelölnie, csak akkor, ha az adott tevékenységgel valóban a kezdetektől foglalkozik. Ezen felül jó, ha tudja, hogy bizonyos tevékenységekhez engedélyre lehet szükség, erről a KSH listájában tájékozódhat. Itt önkormányzati bejelentésre, illetve valamilyen képesítésre kell gondolni általában, de mindenképpen utána kell járni pontosan.

Adózás

Egyéni vállalkozás esetén sokáig a KATA vált be, mint adózási forma, és bár még mindig sokan választják, ma már nem feltétlenül ez a legjobb választás, érdemes átbeszélni a lehetőségeket egy szakértővel. Választhat továbbá, hogy ÁFA körös vagy alanyi mentes formát szeretne, ez csak egy kattintás. Utóbbinál évi 12 millió forintos bevételig nem kell ÁFÁ-t fizetni, de költségszámlák után sem lehet levonni annak értékét, és ha átlépi a keretet, plusz adó terheli a bevételt.

Ha minden adatot beküldött, az egyéni vállalkozás indítása véget is ér, és amint elfogadják a kérelmet, kap egy adószámot, valamint egy nyilvántartási számot.

Kamarai regisztráció

Az indulást követő 5 napon belül be kell jelentkezni a vállalkozás székhelye szerinti Kereskedelmi és Iparkamaránál. Ennek költsége 5000 forint, ez a kamarai hozzájárulás, amit évente egy alkalommal kell befizetni. Az indításhoz hasonlóan a regisztrációt itt is elintézheti online, a Kereskedelmi és Iparkamara honlapjánhttps://mkik.hu/vallalkozoi-regisztracio

Egyéni vállalkozás indítása

Iparűzési adó

Szintén be kell jelentkezni a székhely szerinti helyi önkormányzathoz, ezt az Ügyfélkapun keresztül el lehet intézni. Az önkormányzat ezt követően tájékoztatja a helyi iparűzési adó mértékéről és a fizetési határidőkről. Ám jó, ha tudja, hogy olyan adóteherről van szó, ami alól mentesülhet, ha IPA mentes székhelyszolgáltatást választ. Hogy élhet-e ezzel a lehetőséggel, az attól függ, melyik településen van a választott székhelyszolgáltató, Csomád például iparűzési adó mentes.

Kereskedelmi tevékenység

Ha kereskedelmi tevékenységet választott magának, azt szintén be kell jelentenie a székhely szerinti önkormányzatnál. Ehhez mindössze egy formanyomtatványt kell kitölteni, ami általában az önkormányzat weboldalán is elérhető, egyéb teendő nincs.

Számlázó program

A számlák lehetnek papíralapúak, de ennél sokkal jobban megéri a szoftveres megoldás. A modern számlázó programok több fronton megkönnyítik a munkát, hiszen minden elintézhető pár kattintással. Ha ilyet használ, gyorsabb és egyszerűbb a számlák kiállítása, a befizetések átláthatóak, az adminisztrációs hibák mennyisége pedig minimális.

Könyvelő

A pénzügyeket érintő adminisztrációs teher függ az adózási formától, és bár a KATA ezen a fronton kifejezetten egyszerűnek tűnhet, kezdő vállalkozóként mégis érdemes könyvelőt választani. Egy rutinos szakember segít eligazodni a jogi szabályozás útvesztőjében, felhívja a figyelmet a határidőkre és megválaszolja a kérdéseket. A székhelyszolgáltatás egyéni vállalkozóknak itt is előnyt jelenthet, hiszen egy ilyen iroda mindjárt könyvelőt is tud ajánlani.

Vállalkozói bankszámla

A különálló bankszámla csak abban az esetben feltétel, ha az ÁFA körös formát választja. Ennek ellenére mégiscsak érdemes elkülöníteni a vállalkozás pénzügyeit, viszont elegendő lehet egy alszámla is, a lényeg az átláthatóság.

Bár minden döntést érdemes alaposan körüljárni és legalább ilyen fontos feladat a partnerek megválasztása, az egyéni vállalkozás indítása nem is olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre látszik. Ha egyéni vállalkozóként székhelyszolgáltatást szeretne igénybe venni, nálunk jó helyen jár, és számíthat ránk akkor is, ha könyvelő vagy ügyvéd segítségére lenne szüksége. Forduljon hozzánk bizalommal!